Gotlandsk Pelsfår

Gotlandsk Pelsfår

Gotlandsk Pelsfår er racen på de ca 30 moderfår, som vi på Fjordgården har græssende på vores enge. Da vi overtog gården fulgte fåreflokken med og har altså lige siden været vores primære dyrehold. Tidligere brugte vi fårene til kød, men har de senere år haft langt større fokus på avl til pænere pelssætning, garn og skind. Fårene klippes 2 gange om året. Sommerulden får vi lavet til garn, og vinterulden kan bruges til filtning. Når skindene er saltet, bliver de garvet og solgt her fra Fjordgården.

„Gotlænderen er et godt eksempel på en fårerace, hvor vi har glæde af hele dyret, både skind, uld og kød“

Gotlandsk Pelsfår er som navnet antyder avlet med fokus på skind og garn – men det betyder ikke, at man ikke får glæde af kødet. Lam der ikke skal indgå i avlen, bliver slagtet og solgt om efteråret. Gotlandsk Pelsfår har nemlig en unik kødsmag og er meget magert. Smagen er meget mildere end tilfældet er, for lam af almindelige kødfårsracer. Af den grund har flere har fået „smag“ for lammekød når de har fået kød fra Gotlandsk Pelsfår.

Nyfødt lam slikkes ren af sin mor

Det Gotlandske Pelsfår er en af de nordiske racer, som er tilpasset vores klima. Fårene er meget hårdføre og kan gå ude hele året, men om efteråret og vinteren har de fri adgang til stald i løsdrift. Stalden bruges også når det er læmmetid, som typisk er i april måned. Om sommeren går får og lam på strandengene hele døgnet. Fårene flyttes jævnligt rundt på markerne i hyppigt foldskifte. Det gør vi dels for at dyrene får god græs, men også for at mindske ormetrykket, ved på den måde at sørge for „rent græs“ til dyrene.

Nyklippede får. Her kan man rigtig se glansen i pelsen.

Vi har en lille gruppe helt hvide gotlænderfår og en hvid vædder, som vi laver hvide skind og uld af.

Hvid gotlænderfår med sine lam
Eksempel på dyr vi har haft med på Gotlænderforeningens Træf, hvor der bla. afholdes auktion på dyr.
Vædderlam tages fra moderdyrene omkring sept. måned og kommer på godt græs alene.
Langhåret skind fra et af vores Gotlænderlam

Kåret som årets nedklippede vædder 2021

Salg af avlsdyr

Vi sælger løbende avlsdyr (både får og lam)fra vores fårebesætning.

Vædderlam og gimmerlam sælges efter gårdmønstringen i august. (Dvs. typisk i september, oktober og november). Prisen afhænger af pelskvaliteten.

Alle vores dyr er renracede Gotlændere er økologiske, har M3 status, stamtavle i Elitlam, klovsygetestet, vacc for bløde nyrer samt pelsmønstrede. De er vant til hyrdehund. Der sælges kun dyr til CHR registrerede.

Kontakt os, hvis du er interesseret i at høre mere og eventuelt aftale et besøg.

Får i sne.
Hvert år får vi i jan./feb måned scannet moderdyrene, så vi ved hvor mange lam der skal komme – og hvornår de ca kommer.